PASAR TANI TAMAN SCIENTEX (JALAN KIJANG)


Maklumat Lanjut


Pasar Tani ini di bangunkan pada bulan September 2008. Pada mulanya, seramai 25 orang usahawan yang terlibat dan sehingga kini bilangan usahawan telah bertambah menjadi 40 orang usahawan yang terdiri daripada petani, penternak, nelayan dan usahawan produk makanan. Lokasi Pasar Tani ini terletak bersebelahan dengan Kolej Komuniti Pasir Gudang yang mana di sekelilingnya terdapat beberapa buah taman perumahan seperti Taman Scientex 1, Taman Scientex Fasa 2 dan Taman Komuniti yang dianggarkan jumlah penduduk antara 8,000 hingga 12,000 orang. Terdapat pelbagai komoditi jualan ade dijual di sini dari barangan basah, barangan keperluan dapur dan aneka makanan. Pelbagai Hasil laut daripada Pontian serta Mersing  boleh di dapati secara segar di sini dengan harga yang murah dan berpatutan mengikut saiz dan gred. Antara makanan popular yang ade dijual disini adalah Kacang Pool AL-HAKIM merupakan resepi turun temurun, menjadi menu wajib di Pasar Tani Taman Scientex ini. Coconut Shake juga antara menu popular, menjadi kegemaran ramai terutama pelajar kolej, mempunyai rasa yang tersendiri. Produk telah bertahan lebih 10 tahun dalam pasaran di Pasar Tani ini.


Jadual

Maklumat
Alamat Berhadapan dengan Kolej Komuniti, Pasir Gudang
Waktu Perniagaan Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Ahad
4.00 ptg - 9.00 mlm

Tarikan Berhampiran


Harga Panduan

Bil Komoditi Unit Harga Panduan Pasar Tani (RM/KG) Harga Pasar Awam (RM/KG) Harga Penjimatan (RM/KG) Tarikh Kemaskini

Penginapan Berhampiran

Pasar Tani ini di bangunkan pada bulan September 2008. Pada mulanya, seramai 25 orang usahawan yang terlibat dan sehingga kini bilangan usahawan telah bertambah menjadi 40 orang usahawan yang terdiri daripada petani, penternak, nelayan dan usahawan produk makanan.

Lokasi Pasar Tani ini terletak bersebelahan dengan Kolej Komuniti Pasir Gudang yang mana di sekelilingnya terdapat beberapa buah taman perumahan seperti Taman Scientex 1, Taman Scientex Fasa 2 dan Taman Komuniti yang dianggarkan jumlah penduduk antara 8,000 hingga 12,000 orang.

Terdapat pelbagai komoditi jualan ade dijual di sini dari barangan basah, barangan keperluan dapur dan aneka makanan. Pelbagai Hasil laut daripada Pontian serta Mersing  boleh di dapati secara segar di sini dengan harga yang murah dan berpatutan mengikut saiz dan gred.

Antara makanan popular yang ade dijual disini adalah Kacang Pool AL-HAKIM merupakan resepi turun temurun, menjadi menu wajib di Pasar Tani Taman Scientex ini. Coconut Shake juga antara menu popular, menjadi kegemaran ramai terutama pelajar kolej, mempunyai rasa yang tersendiri. Produk telah bertahan lebih 10 tahun dalam pasaran di Pasar Tani ini.